Pozdravljeni,
pošiljamo vam še nekaj idej, kako premagati čas vse do snidenja. Pogrešava vas že, prav vsakega posebej.
Izdelaj si RASTKOTA:

Potrebuješ:

  • stare najlonke (bolj tanke, če se da)
  • semena trave ali božičnega žita
  • kozarček za vlaganje
  • flomaster ali ostanke blaga
  • tanko vrvico (sukanec ali nekaj podobnega)

Izdelava je res preprosta. Odreži spodnji del nogavice, da dobiš kakšnih 20 centimetrov visok kos. V nogavico natrosi semena trave, čez pa še žagovino. Pazi, da seme ostane na dnu nogavice (oziroma na vrhu, ko bo možic končan). Ko nogavico napolniš z žagovino in jo trdno zavežeš, mora spodaj ostati še nekaj centimetrov “repka” – ta je ključen za rast Rastkove frizure. Nato tam, kjer želiš, da ima Rastko nos, zagrabi nogavico z žagovino vred, potegni in zaveži z vrvico. S flomastrom nariši oči in usta, lahko pa jih izrežeš iz koščkov blaga in prilepiš z doma izdelanim lepilom.

Rastka posadi na kozarček za vlaganje – ustje kozarčka mora biti manjše od možiclja, da ta ne pade noter. V kozarčku mora biti samo repek, po katerem bo voda iz kozarčka pronicala v Rastka, vlažila žagovino in lahko bo pognala trava.

Vzgoja peteršilja in drobnjaka, kar na balkonu

Peteršilj in drobnjak lahko enostavno vzgojimo v cvetličnih loncih na balkonu in terasi. Namesto cvetlic ali skupaj s cvetlicami. Vsak dan kuhamo in peteršilj ter drobnjak zelo pogosto uporabljamo. Zato izkoristimo sončen balkon ali teraso.

 

Sejemo lahko že sedaj, od srede februarja naprej.
Izberemo cvetlična korita, ki se prilegajo našim balkonom in terasi (obvezno morajo imeti spodaj luknjo, da se voda odceja). Če uporabimo lanskoletne, jih dobro operemo. Napolnimo jih z kvalitetnim substratom. V en lonček ali korito posejemo peteršilj, v drugega drobnjak. Lahko jih sejemo skupaj v eno korito. Kasneje lahko tudi dodamo še kakšno drugo začimbnico.

Do kalitve lončke pustimo v toplem prostoru, na svetlobi in redno zalivamo ali pršimo. En teden po kalitvi, lahko lonce postavimo na prosto. Tega ne naredimo, če bo zares zelo mrzlo. Na prostem jih lahko  prekrijemo s folijo ali kopreno.

Ko so rastline dovolj velike, jih režemo in uporabljamo. Seveda se obrastejo. Tako imamo svež peteršilj in drobnjak pri roki od zgodnje pomladi tja v pozno jesen. Listi peteršilja in drobnjaka so tudi dekorativni!

Lepo vas pozdravljava Sabina in Tejo