Predšolski otroci so zelo radovedni, imajo radi naravo in seveda jih zanima vse, kar je živo, kar se premika. Otroci navadno nimajo predsodkov pred živalmi. Kvečjemu jih lahko pridobijo od drugih ljudi (vpliv odraslih). Zato je zelo pomembno, kakšen odnos do narave imamo tisti, ki smo nenehno v stiku z otroki (starši, vzgojitelji, učitelji).

Naravoslovne teme imajo v zgodnjem otroštvu pomembno vlogo. Za otroke predstavljajo neposredno okolje, ki ga lahko raziskujejo brez tuje pomoči in zato je neobremenjeno s predsodki in prisilo, ter vedno motivirano. Naravoslovne teme omogočajo otrokom preskok od konkretnega na abstrakten način dojemanja, ki je zelo pomemben za celosten razvoj otrokove osebnosti.

Otrokom moramo nuditi možnost, da sprašuje o tem, kar vidi, se uči iskati odgovore tako, da raziskuje, opazuje, eksperimentira, opisuje, razlaga.

Sprehod v naravo lahko otrokom popestrite tako, da skupaj izdelate domače povečevalno steklo.

Spremenite se v raziskovalce talnih živali!

KAKO NAREDIMO SVOJE POVEČEVALNO STEKLO?

Potrebujemo:

  • 1 čisto prozorno plastenko
  • Škarje
  • Flomaster (navaden ali alkoholni)
  • Vodo

POSTOPEK:

1. Na vrat prazne plastenke narišemo krog (otroci narišejo sami). Pomembno je, da krog narišete točno na tem delu, saj bomo le tako lahko ustvarili obliko diska, ko bo le ta izrezan.

 

2. Izrežemo krog iz plastenke.

3. Na izrezan krog oz. disk kanemo malo vode.

4. Zdaj lahko naše povečevalno steklo uporabimo! Preizkusimo ga nad papirjem, kjer so otroci predhodno kaj narisali ali napisali. Črke se bodo povečale!

5.Povečevalno steklo in vodo vzamemo s seboj na dvorišče, igrišče, bližnji travnik, na sprehod v gozd in naj se raziskovanje prične!

                                                     

 Ko dodamo vodo na povečevalno steklo, gre svetloba skozi in ustvari učinek leče, kar poveča črke, živali, rastline.

                                                   

Veselo raziskovanje vam želim, 

Tatjana