Vsak dan nas mediji oblegajo s sporočili o pomenu zdravega življenjskega sloga, kako pomembna sta zdrava prehrana in gibanje, ter z nasveti, kako poskrbeti za telo na tisoč in en način.

Vsak starš si želi najboljše za svojega otoka. Vsak si želi, da bi bil njegov otrok zdrav in zadovoljen, torej uspešen. Eden ključnih dejavnikov za zdravo življenje kot tudi za uspeh pa je dobra fizična kondicija oziroma telesna pripravljenost. Na drugi strani »novodobni motilci«, kot so nezdrava prehrana (sladkarije, slani prigrizki, sladke pijače), družbeni mediji, računalniške igre, eklektična in motorna transportna sredstva, otroško telo toliko obremenjujejo, da so slabše telesno razviti.

Gibanje ni zgolj krepitev mišic.

Ne le, da je gibanje osnova za spoznavanje sebe in svoje okolice, gibanje tudi pomembno vpliva na druga področja. Izkušnje, ki jih otrok z gibanjem pridobiva že od prvega leta življenja, oblikujejo njegovo samopodobo, razvijajo socialne veščine in imajo vpliv na počutje in razpoloženje.

Z redno telesno dejavnostjo otrok krepi vzdržljivost in vztrajnost.

Gibanje zahteva nekaj prilagodljivosti

Prav prilagodljivost otroku pomaga, da je spretnejši v okoliščinah, ki so zanj nove. S takšno opremljenostjo pa otrok bolje in laže obvlada stres. Šport je tudi oblika sprostitve ZA OTROKA IN ZA VAS  DRAGI STARŠI.

Občutek, da narediš nekaj zdravega in koristnega zase, je zelo dober in spodbuja pozitivno samopodobo.

Navade in vrednote se prenašajo tudi v poznejše obdobje

Zavedati se je treba, da se navade in vrednote, ki jih otroci in mladostniki razvijajo ob telesni dejavnosti, prenašajo tudi v poznejše obdobje. S tem dobijo dobre nastavke, da bodo živeli kakovostnejše življenje v odraslosti. Pri tem telesna dejavnost ni mišljena le usmerjeno športno udejstvovanja (treningi), temveč aktiven vsakdan, npr. vožnja s kolesom ali peš hoja do šole, hoja v hribe in gore, rekreativni tek, plezanje po drevesih itd.

Skupna telesna aktivnost je za starše odlična priložnost, da se povežete na povsem nov način

Zaradi vsega navedenega je odgovornost odraslih, da otrokom pokažemo, da je življenje lahko kakovostnejše! Ker nas otroci radi posnemajo, jim bodimo zgled. Ker gibanje koristi tako nam odraslim kot otrokom, je skupna telesna aktivnost tudi odlična priložnost, da se povežete na povsem nov način.

  NAZIV VADBENE URE SUPERMENOV LET
2. STROKOVNA OPREDELITEV Elementarna tekalna
3. Športni pripomoček/pripomočki Časopisni papir
4. Glasba /
5.

Glavni cij/cilji

 

 

– usvajanje naravnih obli gibanja

– koordinacija

6. Opis

a)      OGREVANJE: (Supermana) kroženje z rokami, počepanje, zamahi z nogami, kroženje z boki, pokažemo mišice.

b)     Letenje z ogrinjalom (časopisom):

nad gorami ( tek po prstih), pod oblaki (hoja v počepu), skozi tornado (hitri tek z vrtenjem)

1.      Postaja: Superman pristane na visoki travi, da ne bi bil moker mora visoko dvigovati kolena.

2.      Postaja: Superman je lačen, pristane v restavraciji. Pladenj (časopis) nosi preko roke, naloži hrano, sadje, poje, odnese pladenj.

3.      Postaja: Superman leti skozi kanal (starš tunel, otrok Superman

4.      Postaja: prične deževati, da ne bi bil moker, da ogrinjalo (papir) na glavo – hodi.

5.      Postaja: Superman mora mimo hudobcov, da ga ne slišijo, razgrne ogrinjalo (časopis) na tla in hodi po njem, čisto tiho.

6.      Postaja: Superman prileti na zabavo, kjer plešejo twist (raztrga z nogami časopisni papir)

7.      Postaja: Superman prileti na košarsko tekmo, da koš z kroglico iz papirja

 

 

SUPERMAN POBARVANKA.

LABIRINT

Lep pozdrav od Mateje.