Z umivanjem rok ljudje sami skrbimo za svoje zdravje in posredno tudi za zdravje vseh okrog nas. S tem preprostim dejanjem lahko preprečimo številna obolenja.

Zakaj je umivanje rok pomembno?

Umivanje rok z milom je najbolj učinkovit in poceni način za preprečevanje različnih okužb. Umivanje rok z milom je “cepivo”, ki preprečuje okužbe. Skrb za čiste roke je povsem v naših rokah.

Kdaj si je treba umiti roke?

Vedno, ko so roke umazane, po uporabi stranišča in pred jedjo. Roke umijemo tudi vsakič preden koga hranimo; po menjavi plenic ali po brisanju in umivanju otroka po uporabi stranišča; po smrkanju, kihanju, kašljanju; po dotikanju živali…

Kako pravilno umivati roke?

Pomembno je, da se držimo pravilnega zaporedja. Roke pod toplo tekočo vodo najprej dobro splaknemo. Na tako navlažene roke nanesemo milo, ki ga vtiramo vsaj 20 sekund po celi površini dlani, hrbtišč, med prsti obeh rok in ne pozabimo palcev ali predelov pod nohti. Sledi dobro spiranje mila s toplo tekočo vodo z rok, ki jih nato dobro osušimo. Najbolje, da jih obrišemo do suhega s papirnato brisačo. Pipo zapremo s komolcem ali papirjem.

 

vrtec345

Zelo radi umivamo roke.

6

Umivanje dojenčka – v tem smo najspretnejši.