Teden otroka je projekt ZPMS, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja sedem dni. V tem tednu se organizirajo različni programi, predstave in delavnice za otroke. Letošnja tematika tedna otroka se glasi “Naše pravice”.

Tudi otroci imajo svoje pravice, zapisane so v Konvenciji o otrokovih pravicah. Najpomembnejša izmed njih je pravica do nege in vzgoje v ljubečem in varnem okolju. Izhodišče letošnjega tedna otroka je Pavčkova pesem »Naše pravice«.

 

 

Pravica pravic je pravica živeti,

biti otrok, za srečo rojen,

tata in mamo ob sebi imeti

in jima padati veselo v objem.

 

Lepa pravica je teči po trati

in ne biti kot trava teptan,

učiti se brati in biti med brati

enakovreden in spoštovan.

 

Rasti kot rastejo jelke in bori,

poslušati pesmi, ne pokov granat,

in potem enkrat ob majniški zori

reči nekomu: Imam te rad!

 

In še: biti duša v svetu brez duše,

majhna svetloba sredi velike teme,

ali vsaj kaplja v obdobju suše,

ne biti nihče, a otrok, ki je vse.

PIKINA VELIKA PUSTOLOVŠČINA  

Prvi dan v tednu otroka nas je obiskala v Enoti Mojca slavna, najmočnejša deklica, po imenu Pika Nogavička s svojim gospodom Fickom. Ogledali smo si predstavo Pikina velika pustolovščina. Otroci so Piko videli že pred predstavo, ko se je urejala. Bili so polni navdušenja in  težkega pričakovanja. Ko je stopila pred njih, so se otroške oči zasvetile in sledil je močan aplavz. Tokrat nas je navihana Pika zabavala kot učiteljica v Pikini šoli in velika pustolovka. S svojimi vragolijami je zabavala tako otoke kot nas, zbudila je vso pozornost majhnih otroških glavic in jih naredila za velike junake. Takšne, ki si okrog vratu ovijejo kačo in so ob tem »tiho kot paprika«. Otroci so Piki pomagali brati, pisati, ločevati, kaj je zdravo za zobe in kaj ni zdravo. Pogumno so sodelovali, se nasmejali njenim vragolijam in ob koncu tudi zaplesali z njo.

Ob koncu je Pika vse svoje vragolije spletla v eno veliko spoznanje, da so odraščanje, učenje in šola ena velika pustolovščina.

Stare otroške igre

V torek smo v enoti Mojca z otroki izvajali stare otroške igre, kot so Ristanc, Gnilo jajce, Leti-leti, in zaplesali na rajalne igre (Ringa ringa raja, Bela bela lilija, Rdeče češnje rada jem…). Otroci so v igrah uživali in igrivo zaplesali. Predstavila se nam je tudi plesna šola Samba. Otroci so z voditeljico Mojco zaplesali na pesem o zajčku in o čebelici. Vse, malo in veliko je bilo poskočno in razigrano.

Športne igre

Pred nami je bil nov dan, dan za razgibavanje. Že v dopoldanskem času smo vzgojiteljice pripravile poligone na dvorišču vrtca po različnih zahtevnostih. Sledilo je veselo razgibavanje. Tudi sonček je pokukal izza oblakov in nas dodobra ogrel. Otroci so hodili po gredi, po lestvi, skakljali in vozili so slalom, pri tem pa nam ni manjkalo ne smeha in ne veselja.

Popoldan pa smo se udeležili, tako otroci kot tudi njihovi starši, gibalnega dneva »Vrtca Pobrežje« na igrišču OŠ Borcev za severno mejo.

Glasbeni dan

V tednu otroka smo tudi igrali na instrumente in prepevali pesmi. Spoznavali smo različne instrumente in glasbila ter prepevali in poslušali različne zvrsti glasbe. Otroci so si izdelali tudi svoje ropotuljice in zaigrali na njih.

Veliki in mali zajec

Teden otroka se je bližal h koncu in za otroke so vzgojiteljice in naša upokojena vzgojiteljica Majda pripravile igrico o zajčkih. V igri je nastopala mama zajkla, veliki in mali zajec, ki sta jedla veliki in mali korenček, veliko in malo zelje. Nasmejali smo se nagajivima zajčkoma, otroci so glasno sodelovali in otroške oči so od navdušenja sijale. In nato je prišel še lovec s posebno puško in glasno je poknilo: »Pok.« Nauk, ki so ga otroci dobili je bil, da morajo vedno ubogati.