Za ohranjanje našega planeta lahko vsak dan nekaj storimo.

SVETOVNI DAN ZEMLJE PRAZNUJEMO 22. APRILA, NAMEN TEGA DNE JE, DA OPOZORIMO DRUŽBO, DA JE POTREBNO PLANET, NA KATEREM ŽIVIMO, OHRANJATI.

PTICE IN DRUGE ŽIVALI,

LEDENIKI

OCEANI PREDSTAVLJAJO ZA NAS VIR ŽIVLJENJA.

Ta dan nas opozarja na odgovorno ravnanje z odpadki, varčevanje s pitno vodo in energijo, ter na odgovoren odnos do gozdov in živali.

Kaj pa lahko mi sami storimo, da obeležimo ta dan?

Na svetovni dan Zemlje, namesto avtomobila, uporabite avtobus, kolo ali okolju prijazno gorivo. Na ta dan bodite še posebej pozorni na varčevanje z energijo. Izključite luči, kadar jih ne potrebujete, če imate še kakšno staro žarnico, je to najbolj primeren dan, da jo zamenjate z varčno.

SKUPAJ SKRBIMO ZA ČISTO ZEMLJO.

Če še niste tega storili, lahko IZVEDETE ČISTILNO AKCIJO. Prav tako lahko doma poiščete oblačilo ali predmet, ki ga ne uporabljate. Namesto, da ga odnesete na odpad, ga odnesite v trgovine ( ko bodo le te odprte) z rabljenimi stvarmi. Morda bo pa nekomu prišel prav. Če se boste v tem mesecu znašli v nakupovalni mrzlici, pred nakupom razmislite ali izdelek resnično potrebujete. Ob nakupu pa seveda ne pozabite na nakupovano vrečko za večkratno uporabo.

GOZDOVI IN ŽIVALI SO PRAV TAKO POMEMBEN DEL NAŠEGA PLANETA.

Ljudje smo posekali že 50 % deževnih gozdov.

Manj dreves pomeni tudi manj kisika.

Temu lahko sledi pogin živali in izumiranje živalskih ter rastlinskih vrst.

Če bomo uporabljali recikliran papir, bomo zelo pomembno vplivali na zmanjšanje krčenja gozdov. Prav tako ne uporabljajmo novega papirja, če to res ni potrebno.

V mesecu aprilu običajno potekajo tudi akcije zasaditve dreves.

V kolikor imate možnost, si omislite drevo in jo skupaj z otrokom posadite. Tako prispevate pomemben del kisika naši Zemlji.

POBARVANKA ZEMLJA.

Pesem o Zemlji.

ZEMLJA

ZEMLJA JE OKROGLA,
ZEMLJA JE PLANET,
V KROŽNICO JE VPETA,
KROŽI SPET IN SPET.

SONCE JO OGREVA,
VETER JO HLADI,
DEŽ PA JO NAMOČI,
DA NE PRESUŠI.

ČLOVEK JO SPREMINJA,
KUP DOBRIN IZGINJA,
DA NAJ PAZI NANJO,
SVET GA OPOMINJA.

Lep pozdrav, Mateja.